Nieuwe ouderschapsvormen vragen precieze juridische vastlegging

Printvriendelijke versie

Het co-ouderschap wint gestaag terrein in ons land. Eerder deze maand berichtte de stichting Meer dan Gewenst daarover in de media. Daaruit blijkt dat vooral homo- en lesbische stellen – maar ook heterostellen waarvan een van beiden niet vruchtbaar is – iemand buiten hun relatie zoeken om een kind mee te krijgen. Een sterke kinderwens kan op deze manier toch in vervulling gaan.

Adoptie is voor deze stellen geen goed alternatief. Zij zoeken een man of vrouw waarmee zij het co-ouderschap kunnen aangaan. In de praktijk blijkt een gedegen voorbereiding van groot belang te zijn. Elkaar leren kennen, diepgaande gesprekken voeren, ofwel, zoals een betrokkene het noemt “pedagogisch doorzakken”.

Het opstellen van een ouderschapsplan is een onmisbaar onderdeel in dit traject. Normaal gesproken gebeurt dat pas bij een echtscheiding, maar ingeval van co-ouderschap geeft het veel houvast als dat vooraf gebeurt. In de praktijk wordt de notaris daar vaak bij betrokken. De afspraken – onder meer over wat er met het kind moet gebeuren als je uit elkaar gaat of als een van de co-ouders overlijdt – worden vastgelegd in een zakelijke overeenkomst, los van emoties en andere bijkomende zaken. Daarmee wordt maximale zekerheid gecreëerd.

In april 2014 trad de wet lesbisch ouderschap in werking. Daarmee is het mogelijk geworden een kind buiten je huwelijk te erkennen. Bij de invulling daarvan kunnen wij u helpen. Bel gerust voor een afspraak.

Bron: Opmaat Personen- en familierecht nieuws 2015/720; Tubantia 10 november 2015