Villa aangekocht maar geen toepassing verlaagd tarief overdrachtsbelasting

Printvriendelijke versie

Overdrachtsbelasting is een heffing die u betaalt als u een bestaande woning, recreatiewoning, winkel- of bedrijfspand in eigendom verwerft. Deze belasting bedraagt 2 procent van de koopsom van de woning. Voor het verkrijgen van een winkel- of bedrijfspand betaalt u 6% overdrachtsbelasting.

Het verlaagde tarief van 2% is bij het in eigendom verkrijgen van een woning alleen dan van toepassing als op het moment van de eigendomsoverdracht het pand is bestemd voor woonruimte. Het is dus van belang welke status het pand op het moment van eigendomsoverdracht heeft.

Als u een villa koopt die dienst heeft gedaan als advocatenkantoor, maar u wilt dit pand weer gebruiken als woonhuis, komt u in een grijs gebied terecht.

Een dergelijke zaak speelde in maart van dit jaar voor de Rechtbank Gelderland, die oordeelde dat op het moment van de juridische overdracht het pand naar zijn aard was bestemd als kantoorruimte. Volgens de rechtbank is er dus een kantoor gekocht en geen woning. Dat de woning vroeger een stadsvilla is geweest, daarna is ingericht als kantoorruimte en in de toekomst weer in de oorspronkelijke staat als woning wordt terug gebracht, doet geen afbreuk aan het feit, dat op het moment van de levering het pand bestemd was voor kantoorruimte. Het normale tarief van 6% is in dit geval van toepassing.

Bent u er niet zeker van welk overdrachtsbelastingtarief bij aankoop van een pand van toepassing is? Raadpleeg dan ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst.

Bron: Rechtbank Gelderland, 5 maart 2015, RBGEL:2015:1431