Wetsvoorstel beperkt trouwen in gemeenschap van goederen

Printvriendelijke versie

Als je aan iemand vraagt of hij getrouwd is in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden, hebben veel mensen het antwoord niet direct paraat. Vooral de terminologie is niet voor iedereen duidelijk.

Bent u voor of tijdens uw huwelijk naar de notaris geweest om vast te laten leggen dat ieder zijn of haar eigen huis, geld of bedrijf privé houdt? Dan heeft u zeer waarschijnlijk huwelijkse voorwaarden gemaakt. Zo niet? Dan bent u gehuwd in algehele of wettelijke gemeenschap van goederen.

De algehele of wettelijke gemeenschap van goederen houdt in dat alle bezittingen en schulden van de partners samenvloeien tot één groot geheel. Beide partners hebben vanaf het ja-woord ieder voor de helft recht op het geheel.

Enkele jaren geleden is er in Nederland een poging gedaan om de algehele of wettelijke gemeenschap van goederen te veranderen. Dat is toen niet doorgegaan. Nu is door een aantal politieke partijen, te weten D66, PvdA en VVD, een wetsvoorstel ingediend om de wettelijke gemeenschap van goederen aan te passen.

Voorgesteld wordt een beperking van de huidige gemeenschap van goederen. De grondgedachte is dat echtgenoten met elkaar delen wat zij tijdens huwelijk samen opbouwen. Bijvoorbeeld door het delen van de winsten uit een onderneming van één van de echtgenoten. Daarnaast wordt voorgesteld om hetgeen de partners voor het huwelijk al hadden, of wat zij tijdens het huwelijk erven of geschonken krijgen, privébezit van de betreffende echtgenoot te laten blijven.

Overigens zou een eventueel nieuwe regeling alleen gaan gelden voor nieuwe huwelijksgemeenschappen.

Overweegt u te gaan trouwen en wilt u huwelijkse voorwaarden maken? Of heeft u twijfels over uw huidige regeling? Maak dan eens een afspraak op ons kantoor. Wij nemen de mogelijkheden voor een regeling die aansluit bij nieuwe regelgeving en uw persoonlijke omstandigheden graag met u door.

Bron: ND, 2014.25.2007/26 juni 2014 en Notamail 15 juli 2014, nummer 174