Wie betaalt de huishoudkosten?

Printvriendelijke versie

Veel aanstaande echtgenoten giechelen een beetje als de notaris bij het maken van de huwelijkse voorwaarden vraagt wie de huishoudkosten gaat betalen. Onder kosten van de huishouding moet dan wat meer verstaan worden dan de boodschappen bij Albert Heijn, ook de woonlasten en bijvoorbeeld de kosten voor gas, water en licht vallen eronder.

Bij sommige stellen betaalt degene die geld in zijn portemonnee heeft, anderen betalen de boodschappen om en om en bij weer anderen wordt er gepind van de gezamenlijke rekening die door beide partijen wordt gevuld. Kortom, de meeste mensen hebben wel een bepaalde structuur die goed werkt. In huwelijkse voorwaarden wordt hier vaak in algemene bewoordingen bij aangesloten.

Eén van de meest voorkomende afspraken in huwelijkse voorwaarden is dat de kosten van de gemeenschappelijke huishouding naar evenredigheid van de inkomens worden gedragen. Bijvoorbeeld: als één van de partners minder gaat werken, gaat deze partner ook minder bijdragen. Dat lijkt een hele duidelijke en eerlijke afspraak. Toch had een echtpaar dat in echtscheiding was verwikkeld moeite met de betekenis van de voorwaarden en raakte in een procedure bij de rechter verwikkeld. De vrouw is al uit de huurwoning vertrokken, en vindt dat ze niet hoeft bij te dragen aan de huurtermijnen, ook al is de echtscheiding nog niet officieel ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. De man denkt daar uiteraard anders over.

Volgens de rechtbank moet de vrouw wel meebetalen maar in hoger beroep vindt het Hof in Den Haag dat er door het vertrek van de vrouw geen sprake meer is van een gemeenschappelijke huishouding en hoeft de vrouw dus niet mee te betalen aan de huurlasten.

Wilt u meer weten over de uitwerking van uw huwelijkse voorwaarden? Wij nemen uw akte graag eens met u door.

Bron: Notamail 2016/272