Vergissing, geen partnerschapsvoorwaarden

Printvriendelijke versie

Ga je trouwen dan moet je van tevoren heel veel regelen. Op internet is genoeg informatie te vinden voor aanstaande echtparen, maar toch komt het voor dat mensen die informatie missen en vergeten om huwelijkse voorwaarden te maken.

Zo stond er onlangs een jong stel voor de rechter, zij waren niet getrouwd, maar een geregistreerd partnerschap aangegaan. Een geregistreerd partnerschap is ooit geïntroduceerd als mogelijkheid voor paren van gelijk geslacht om toch een verbintenis aan te kunnen gaan die qua gevolgen leek op trouwen. Maar vlak voor de invoering van het geregistreerd partnerschap is het ook opengesteld voor heterostellen. Sinds de invoering van het homohuwelijk wordt het geregistreerd partnerschap minder gebruikt, maar het komt nog wel voor. Het geregistreerd partnerschap is – zoals veel wordt gedacht - niet hetzelfde als een samenlevingsovereenkomst. Ook voor een geregistreerd partnerschap geldt dat het gesloten moet worden via de burgerlijke stand. Als het stel geen gemeenschap van goederen wil dan zal er voor de partnerregistratie een akte met partnerschapsvoorwaarden gemaakt moeten worden bij de notaris.

Het jonge stel was een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder partnerschapsvoorwaarden. Zij vroegen de rechter om hun partnerschapsregistratie nietig te verklaren omdat zij zich niet hadden gerealiseerd dat door het partnerschap de schulden van de vrouw gemeenschappelijk zouden worden. Ook wisten zij niet dat de partnerschapsvoorwaarden voorafgaand aan de registratie gemaakt moesten worden.

De rechter is heel duidelijk, van nietig verklaren van het partnerschap is geen sprake. De man en de vrouw hadden zichzelf vooraf goed moeten informeren via de notaris, of via internet waar de juiste informatie gemakkelijk te vinden is, vooral omdat zij er zelf van doordrongen waren dat zij door de schulden van V geen gemeenschap van goederen wensten.

Overweegt u een huwelijk of geregistreerd partnerschap en wilt u huwelijkse voorwaarden maken? Maak ruim voor uw huwelijk een afspraak op ons kantoor. Wij zorgen graag dat u goed op de hoogte bent, en tijdig uw documenten op orde heeft.

Bron: Notamail, 13 december 2016, nummer 310/Rb. Noord-Holland 12 oktober 2016, nr. C/15/246911 / FA RK 16-4678 (RBNHO:2016:8300)