Partneralimentatie niet uitsluiten in huwelijksvoorwaarden

Printvriendelijke versie

Soms willen mensen al voor de trouwdag zeker stellen, dat er bij scheiding nooit alimentatie zal worden geëist. Zij zouden dat het liefst al vastleggen in de akte van huwelijksvoorwaarden.

In Nederland is een zogenaamd nihilbeding over partneralimentatie in de huwelijksvoorwaarden niet toegestaan. Het afzien van levensonderhoud mag nu nog alleen afgesproken worden tijdens het huwelijk in het zicht van echtscheiding.
Toch is er nu een wetsvoorstel Herziening partneralimentatie ingediend waardoor de wet in de toekomst misschien wordt gewijzigd. Op grond hiervan kunnen aanstaande echtgenoten al voor het huwelijk, bij het opmaken van huwelijksvoorwaarden, regelen of zij wel of geen alimentatie aan elkaar moeten betalen na echtscheiding. De contractvrijheid staat hier dus voorop.

De Raad van State heeft al een advies gegeven over het wetsvoorstel en aangegeven dat het alimentatierecht juist bedoeld is om de zwakkere partij te beschermen. Niemand weet immers al bij het begin van het huwelijk hoe zijn of haar financiële situatie bij echtscheiding zal zijn. Of de nieuwe wet ingevoerd zal worden blijft dus nog onzeker.

Mocht u meer willen weten over het maken van huwelijksvoorwaarden of een echtscheidingsconvenant in het zicht van echtscheiding, neem dan gerust contact op met één van onze notarissen.

Bron: A.H.N. Stollenwerck, FTV 2017(1) 1.