Ondernemende VvE kan profiteren van zonne-energie

Printvriendelijke versie

Vanaf volgend jaar wordt het voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) interessant om zonnepanelen aan te brengen. Per 1 januari 2020 worden VvE’s namelijk vrijgesteld van btw op het terugleveren van stroom uit zonnepanelen aan het elektriciteitsnet. Dat komt omdat de kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst dan is aangepast.

In Nederland zijn er ongeveer 125.000 VvE’s actief. Samen zijn ze goed voor 1,2 miljoen appartementen. Veel VvE’s zien de aanschaf van zonnepanelen wel zitten, appartementengebouwen beschikken immers vaak over grote platte daken. Het deel van de zonnestroom dat niet wordt gebruikt, kan worden teruggeleverd aan elektriciteitsnet en worden verrekend met de energierekening.
Tot nu toe geldt de btw-vrijstelling alleen voor eigenaren van grondgebonden woningen en niet voor VvE’s. De nieuwe regeling 2020 biedt die vrijstelling nu ook aan VvE’s, zolang ze maar onder € 1.345 btw per jaar blijven. Dat lijkt voor de meeste VvE’s het geval. Daarmee is de regeling lucratief, maar ook is de ongelijkheid tussen appartementseigenaren enerzijds en eigenaren van grondgebonden huizen opgeheven.
Er blijft nog één ongelijkheid over. Particulieren kunnen bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen btw terugkrijgen, VvE’s niet. Om ook daar gelijkstelling te realiseren heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen en is het kabinet bezig met onderzoek naar gelijkstelling van fiscale behandeling van de btw voor VvE’s en particulieren bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen gelijk te stellen.

Wilt u meer weten over deze manier van ondernemen door de VvE? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Vastgoed Actueel 4 maart 2019 / InFinance, Solar Magazine, VvEBelang.