Doktersassistente mocht niet erven

Printvriendelijke versie

In Nederland is het niet toegestaan om een erfenis na te laten aan een arts, verpleegkundige of andere zorgverlener, die iemand gedurende de ziekte waaraan hij is overleden heeft bijgestaan.

Onlangs moest de rechter oordelen over een zaak waarin een huisartsenpraktijk ontslag aanvroeg voor een doktersassistente. De assistente was door een patiënt in het testament opgenomen. De patiënt was al vijfentachtig jaar oud en was een geregistreerd partnerschap aangegaan met de jongere doktersassistente. De doktersassistente zou door het partnerschap de grote partnervrijstelling voor de erfbelasting kunnen benutten (€ 650.913 in 2019).

De rechter gaat akkoord met het ontslagverzoek. Volgens de rechter had de doktersassistente moeten begrijpen dat zij door de omstandigheden niet langer de zorg voor de patiënt op zich mocht nemen, en had zij deze kwestie moeten melden bij haar werkgever.

Overweegt u het maken van een testament? Informeer uw notaris dan altijd goed over de achtergronden en uw beweegredenen. De notaris kan u dan vertellen of uw testament het gewenste effect zal hebben voor de personen die u wilt laten erven.

Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 17 januari 2019, nr 7238861 AZ VERZ 18-77 (RBZWB:2019:192).