DGA verantwoordelijk voor tijdig indienen suppletieaangifte btw BV

Printvriendelijke versie

Verzorgt u als dga van een BV zelf de btw-aangiften? Er kan natuurlijk altijd iets fout gaan, waardoor u te weinig btw afdraagt. Met een suppletieaangifte corrigeert u dat eenvoudig. Echter, als u die suppletieaangifte pas doet nadat de belastinginspecteur boekenonderzoek naar de aanvaardbaarheid van de btw-aangiften van uw BV heeft aangekondigd, dan riskeert u ook nog eens een vergrijpboete.

Dat overkwam onlangs ook weer een dga die zelf de administratie en aangiften BTW voor zijn BV verzorgde. Na de aankondiging van een boekenonderzoek door de inspecteur over eerdere jaren diende de dga alsnog een suppletieaangifte over een eerder jaar in. Hij kreeg per omgaande een vergrijpboete opgelegd. Een vergrijpboete kan oplopen tot 100% van het bedrag dat niet is betaald. U riskeert zelfs gevangenisstraf.
Boven op de vergrijpboete kreeg de dga ook nog een boete omdat hij, toen hij constateerde dat er nog suppletieaangifte btw ingediend moest worden gedaan, niet direct daarna de suppletieaangifte had gedaan. Zowel de inspecteur als de rechter beschouwen dit als opzettelijk in strijd handelen met de wet. De rechter kijkt echter bij vaststelling van de hoogte van de boete wel naar de omvang van de BV en de verantwoordelijkheid van de dga voor de voldoening van de schulden van de BV. Ook de inspecteur moet daar rekening mee houden.

Wilt u meer weten over uw verplichtingen als dga? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: BTW-plaza 20/10/17.