Boetebeding in samenlevingscontract niet toegestaan

Printvriendelijke versie

Voor mensen die niet willen trouwen, is een samenlevingscontract vaak een mooie oplossing. In het contract kunnen zij dan toch een aantal zaken vastleggen en regelen voor elkaar.

Voor veel ongetrouwde stellen is het in ieder geval belangrijk dat zij voor elkaar een partnerpensioen regelen. Leggen zij dat niet vast in een samenlevingscontract en bij de pensioenverzekeraar, dan loopt de partner bij overlijden een mooi bedrag aan pensioen mis.

Ook voor afspraken over bijvoorbeeld de huishoudkosten en de kosten van een gezamenlijke eigen woning en hypotheek is het samenlevingscontract heel handig. Veel stellen nemen op dat bij overlijden de langstlevende de eigen woning en de inboedel krijgt, en ook de hypotheek blijft betalen.

Het komt ook regelmatig voor dat samenwoonstellen vastleggen dat zij bij uit elkaar gaan een soort alimentatie willen betalen. Vaak wordt dan afgesproken dat voor de berekening van het bedrag de regels gelden die rechters bij alimentatieberekeningen na een huwelijk gebruiken.

Het is wel van belang om een dergelijke afspraak goed te laten formuleren. Een stel samenwoners dat had opgenomen dat de man aan de vrouw €12.000 moest betalen voor elk jaar van de samenwoning, had overigens onlangs geen succes bij de rechter. Omdat in het contract nergens stond dat het om de vervanging van inkomen bij de vrouw ging, vond de rechter het een soort boetebeding waarmee de vrouw wilde voorkomen dat de man bij haar wegging. Daarnaast was niet duidelijk of het inkomensverschil tussen man en vrouw wel dusdanig was, dat dit een redelijke afspraak was.

Als er privévermogen is bij de partners of als er kinderen zijn is het zinvol om ook een testament te maken naast het samenlevingscontract. Wilt u meer weten over het maken van een samenlevingscontract en eventueel testamenten? Een afspraak is zo gemaakt. Wij zorgen dan dat we u helemaal bijpraten over de mogelijkheden.

Bron: Hof Den Haag 22 januari 2019, nr. 200.229.176/01 (GHDHA:2019:172).